Najlepsza książka o świadomym odżywianiu. Dr Joel Fuhrman ,,Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie?"



    Najwyraźniej ciało ludzkie jest już tak zaprogramowane, by zwalczać infekcje i nowotwory. Układ odpornościowy  jest niczym ochronne pole siłowe z filmu science fiction,  jednak prawie nikt go nie włącza, ponieważ nikt nie zapewnia paliwa silnikowi tego siłowego pola, który jeździ na zieleninie.

        Dr Fuhrman to dyplomowany lekarz, czołowy ekspert profilaktyki i odwracania procesów chorobowych, a jego książka Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie?  z pewnością pozwoli wielu ludziom cieszyć się zdrowiem i długim życiem.
       Bardzo się cieszę, że miałam możliwość przeczytania tej książki, ponieważ jestem przekonana, że zawarta w niej wiedza uchroni mnie przed — jak się okazuje — poważnymi problemami zdrowotnymi. Mam świadomość, że jeszcze wiele przede mną pracy w nauczeniu się i utrzymaniu odpowiednich nawyków żywieniowych, jednakże już dziś widzę pozytywne efekty zdrowotne, po tym jak rok temu wprowadziłam drobne zmiany w sposobie odżywiania. Tej jesieni i zimy ominęły mnie wszelkie choroby, ponieważ ograniczyłam mięso i wprowadziłam więcej warzyw (głównie zielonych), zaczęłam też doceniać grzyby oraz orzechy i ziarna. Z tego poradnika dowiedziałam się, że moja intuicja mnie nie zawiodła i wprowadziłam najpożyteczniejsze zmiany dla odbudowania mojej odporności. Tym samym, nawet będąc kilkukrotnie w towarzystwie osób chorych na grypę i przeziębionych, moja odporność stanowiła doskonałą barierę i skutecznie ochroniła mnie przed zachorowaniem. 
      W ciągu ostatnich trzydziestu lat nastąpiła prawdziwa eksplozja infekcji. Okazuje się, że 60% nowych chorób zakaźnych wybuchło na świecie właśnie w tym czasie. Zauważono też, że coraz częściej zapadamy na przeziębienia (od dwóch do czterech razy w roku). Jedzenie przetworzonych produktów, które są nafaszerowane sztucznymi substancjami oraz nadmierne spożywanie wszelkich tłuszczów, dużych ilości produktów bogatych w białko powoduje, że w dzisiejszych czasach mamy do czynienia  z istną plagą chorób. Fuhrman udowadnia to na przykładzie fatalnego odżywiania się Amerykanów, wskazując, że ich dieta to śmierć na skutek spożywania przetworzonych pokarmów.
     Autor książki przypomina, że leki są toksyczne, a nadużywanie np. antybiotyków doprowadziło do rosnącej fali zachorowań na nowotwory  na przestrzeni ostatnich 70 lat. Nie bez winy jest też uboga, jałowa dieta, która poważnie osłabia układ odpornościowy. 80% chorób nie miałoby racji bytu gdybyśmy stosowali odpowiednio zbalansowaną dietę. Podsumowując, superodporność zapobiega wszystkiemu: od przeziębień, grypy do nowotworu:
Te same białe krwinki i inne elementy układu odpornościowego, których zadaniem jest zwalczanie infekcji, są wykorzystywane do rozpoznawania tych z naszych komórek, które stały się anormalne, i do usuwania ich, zanim zdążą się przekształcić w guz lub nowotwór.
      Fuhrman udowadnia, że minerały i witaminy to zdecydowanie za mało. Najistotniejszymi substancjami są fitochemikalia (fitoskładniki) zawarte w roślinach i owocach, które hamują rozwój komórek nowotworowych, obniżają poziom cholesterolu, działają antybakteryjnie. Te przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki, które przyspieszają proces starzenia. Podsumowując, witaminy i minerały, bez fitoskładników nie podołają roli ochronnej.
      Książka jest też swoistą powtórką z biologii, ponieważ wyjaśnia funkcję makroelementów i mikroelementów, zawiera tabelę zawartości składników odżywczych, piramidę żywieniową autorstwa doktora Fuhrmana, listę trzydziestu najlepszych produktów oraz różne schematy przedstawiające określone procesy w przystępny sposób. Ponadto na końcu przewodnika lekarz zamieścił plan żywieniowy oraz przepisy, dzięki którym będzie można uchronić się przed najgroźniejszymi chorobami.
         Na koniec zaprezentuję Wam dwie rady doktora Fuhrmana, które już od jutra można zacząć wprowadzać do własnej diety:

zielone warzywa + grzyby = król i królowa superodporności

SZCZJG = strączkowe, zielenina, cebulowe, ziarna, jagody, grzyby

     Polecam Wam tę książkę. Warto również podarować ją na prezent dla najbliższych Wam osób. Według mnie jest to najlepszy poradnik jaki czytałam, ponieważ przekazuje rzetelną, specjalistyczną wiedzę medyczną, która jest podana w niezwykle atrakcyjny sposób. 

Tytuł: Superodporność. Jak z posiłków czerpać zdrowie?
Autor: Dr Joel Fuhrman
Wydawnictwo: Studio Astropsychologii, Białystok 2012
Liczba stron: 344


ZA KSIĄŻKĘ DZIĘKUJĘ:


3 komentarze :

Anonimowy pisze...

Kupować!!! Dobra jest! :)

Anonimowy pisze...

zawszwe odmawialem mamie warzyw, wybieralem z zupy bo poprostu nie moglem sie przelamac, tylko nie liczne zjadam, i teraz jestem slabty malo odporny, wieczne skurcze jakies bolesci brak koncentracji, strzelanie w stawach dopadla mnie luszczyca.
Teraz najwyrzsza pora zeby zabrac sie za to czym dysponuje nasza flora.
Bo faktycznie tyle teraz chemii w produktach ze szok. Zamierzam zalozyc ogrodek warzywny, i zaczynam czytac ksiazke:)

Iwona Muszyńska pisze...

Ja na szczęście mam ogródek od niedawna (mnóstwo zieleniny :), warzywa, owoce, zioła)i muszę powiedzieć, że na efekty długo czekać nie musiałam. Książkę polecam.

Prześlij komentarz